سم پاشی  تضمینی آسیا
سمپاشی مرکبات

سمپاشی مرکبات: ضرورت، روش ها و زمان مناسب آن

 

شاید بگویید چرا سمپاشی مرکبات اهمیت دارد و چگونه باید این کار را انجام داد؟

 

چرا سمپاشی مرکبات ضرورت دارد؟

گاهی اوقات که میوه و مرکبات پرورش می دهیم ممکن است به اندازه کافی رشد نکند و کیفیت خوبی نداشته باشد که دو دلیل دارد:

  1. حشرات ، باکتریها و ویروس ها و قارچ ها که به میوه ها و مرکبات حمله می کنند و موجب عدم رشد مناسب آنها می شوند.
  2. علف های هرز ( که سمپاشی از ریشه ، ساقه ، میوه و گیاه  محافظت می کند).

 

بهترین زمان سمپاشی مرکبات

باید هر سال یک بار در فصل بهار، کلیه درختان مرکبات سمپاشی شوند تا گیاه از شپشک های نباتی و قرمز در امان بماند.

سمپاشی مرکبات از اواخر خرداد شروع می شود و تا اواسط مهر ادامه دارد که هر 15 روز یکبار باید سمپاشی انجام شود. چون برخی از شته ها و کرم ها در فاصله زمانی دو هفته ای به بخش های داخلی برگ ها و ساقه ها حمله می کنند که با سمپاشی مرتب و هر دو هفته یکبار مانع از رسیدن آفات به میوه ها می شوید.

و بهترین زمان سمپاشی یا کوددهی در طول شبانه روز بستگی به فصل آن دارد به طور مثال چون سموم در دمای ۱۵ الی ۲۸ درجه بهترین تاثیر را دارند در تابستان بهترین زمان 9 الی 10 صبح یا 18 الی 19عصر می باشد

 

چه زمانی سمپاشی مرکبات اشتباه است؟

در صورتی که سمپاشی در فصل زمستان انجام شود تا درخت در فصل بهار میوه خوبی داشته باشد اشتباه است چون باید خطر سرمازدگی شدید در زمستان کاملا برطرف شود و سپس با دقت عمل سمپاشی انجام شود چون اگر در زمان اشتباهی سمپاشی شود از رشد جوانه جلوگیری می کند.

اگر از روغن سمپاشی استفاده می کنید با قارچ کش ها حداقل دو هفته فاصله داشته باشد نباید در یک بازه زمانی استفاده شوند.
در صورتی که از حشره کش های فسفره به خصوص کلرپیریفوس استفاده می کنید بهار بدترین زمان سمپاشی است چون گیاه به کل از بین می رود.

 

نحوه ی سمپاشی مرکبات

سمپاشی با سموم حشره کش باید زمانی انجام شود که دمای هوا بین ۱۵ الی ۳۰ درجه سانتی گراد است

بهتر است پیش از سمپاشی ، درختان آبیاری شوند.

بخش های از درخت که باید به صورت متمرکز مورد سمپاشی قرار بگیرد و کانون آلودگی محسوب میشود بخش های داخلی است .در صورت انجام روغن پاشی باید دقت کنید که زمانی این کار را انجام دهید که غنچه ها باز نشده باشند.  از سوی دیگر مصرف روغن ولک زمانی که دما کمتر از ۳۵ درجه است مجاز است در غیر این صورت سبب سوختن گیاهان می شود
معمولاً بهترین زمان برای سمپاشی مرکبات در فصل زمستان از ابتدای اسفند الی اواخر این ماه است. برای سمپاشی در این فصل نیاز به روغن ولک ۱.۵ درصد به همراه کنه کش نیسورون دارید. همینطور می توانید از کنه کش های آپولو نیز استفاده نمایید.

نحوه سمپاشی زمستانه مرکبات

را ابتدا شاخه های داخلی درختان باید هرس شوند. می بایست مواد غلظتی داشته باشد که به صورت یکنواخت پخش شود. سمپاشی باید به نحوی باشد که در ابتدا قسمت های داخلی تنه درختان از بالا به پایین به صورت کامل شسته شوند و سپس نوبت به قسمت های بیرونی اعم از تاج است.
مرحله دوم از سم پاشی مرکبات در اواسط خرداد صورت می گیرد و سه هفته زمان نیاز است تا عملیات سم پاشی به دقت دنبال شود.

مرحله سوم مربوط به شهریور است.

 

سمپاشی زمستانه مرکبات

منظور از سمپاشی زمستانه دقیقا زمانی است که سرما از بین رفته باشد و زمستان تمام شده باشد.

سمپاشی زمستانه مرکبات مرحله اول از سمپاشی محسوب می شود.

سمپاشی زمستانه مزیت ها و دلایل زیادی دارد یکی از این دلایل این است که هزینه سمپاشی کمتر است زیرا در هنگام سمپاشی در زمستان نیاز به مصرف سم کمتری دارد و بسیار مقرون به صرفه است. یکی از دلایل این است که درخت ها هنوز میوه نداده اند و سم ها وارد میوه نمیشوند و به صورت مستقیم وارد تنه و شاخه میشوند.

معمولاً اواخر زمستان زمانه لانه سازی حشرات در زیر پوست درخت است و بهترین زمان برای سمپاشی و آفت زدایی خواهد بود.

 

 

سمپاشی شهریور مرکبات

سمپاشی مرکبات در ماه شهریور در واقع نوبت سوم محسوب می شود. معمولاً از ۱۵ شهریور می بایست به مدت سه هفته پروسه سمپاشی صورت بگیرد. زمانی که دمای هوا بالای ۳۵ درجه است نباید از سمپاش های روغنی استفاده کرد. به سمپاشی مرکبات در اواخر تابستان، سمپاشی لکه ای گفته می شود. در این روش درختان آلوده برای بار سوم از آفات در امان خواهند ماند. معمولاً نیاز به حشره کش سیستمیک است. بهتر است حشره کش با کودهای شیمیایی ترکیب نشود.

 

عوارض زیست محیطی سموم باقیمانده بر روی درختان

در هنگام استفاده از آفت کش های شیمیای و سمپاشی مرکبات باید زیاده روی نکرد و مصرف آن را تحت کنترل داشت زیرا سموم باعث آسیب به درختان و حتی انسان ها شده و باید این موضوع را جدی گرفت. بررسی ها نشان می دهد که کودهای شیمیایی می بایست از نظر کیفیت مورد بررسی قرار بگیرد. در دنیای امروز تکنولوژی به قدری پیشرفت کرده است که دیگر نباید نگران رشد مرکبات بود.
کیفیت و کمیت محصول یکی از مهمترین مواردی است که در خصوص سموم مختلف دیده می شود. کوددهی مرکبات اثر مهمی روی تقویت گیاه دارد و سبب می شود که خاک بارور شده و حاصلخیز تر باشد.

قدمت استفاده از سموم و کودهای شیمیایی در ایران نیم قرن است . در صورت استفاده ی بی رویه از سموم آفت کش ، مقداری از آن بر روی بافت درختان یاقی خواهد ماند و سبب حمله به خاک می شود و باعث میشود اثر بخشی خود رابعد از مدتی ازدست بدهد.

سموم باقی مانده بر روی برگ درختان باعث می شود برگها زرد شوند و همچنین بافت ساقه ها را مورد هدف قرار داده که این موضوع از جوانه زدن بگها در سالهای آینده نیز جلوگیر کرده و کیفیت محصولات را پایین می آورد و حتی بر روی طعم آن هم تاثیر منفی می گذارد.

 

 

 

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *